Dış Politika Forumu AB ile mülteci anlaşmasını ele alacak

Boğaziçi Üniversitesi-TÜSİAD Dış Politika Forumu, 28 Haziran 2016 Salı günü 14:00-16:00 saatleri arasında Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs, Rektörlük Konferans Salonu’nda “Türkiye-AB İlişkilerinde Mülteciler Anlaşması ve Sonrası: Tam Üyelik Yönünde Yeni Bir Başlangıç mı, Tam Üyelik Dışında Yeni Bir Ortaklık Biçimi mi?” başlıklı bir toplantı düzenleyecektir.

Dış Politika Forumu Direktörü Prof. Dr. Hakan Yılmaz’ın moderatörlüğündeki toplantıda,

  • Brookings Enstitüsü'nün Amerika ve Avrupa Çalışmaları Merkezi Türkiye Projesi Direktörü ve TÜSİAD Kıdemli Araştırmacısı Prof. Dr. Kemal Kirişci[i],
  • Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Dilek Çınar[ii],  
  • Orta Doğu Teknik Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Başak Kale[iii],

konuk konuşmacı olarak mülteci sorununun Türkiye-AB ilişkilerine etkilerine ilişkin görüşlerini paylaşacak ve katılımcıların sorularını yanıtlayacaktır.

 

[i] Brookings Enstitüsü'nün Amerika ve Avrupa Çalışmaları Merkezi Türkiye Projesi Direktörü ve TÜSİAD Kıdemli araştırmacısı Prof. Dr. Kemal Kirişci, Türkiye dış politikası ve göç çalışmaları alanlarında çalışmaktadır. Brookings Enstitüsü’ndeki görevinden önce Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünde görev yapan Prof. Kirişci, bu dönemde Avrupa entegrasyonu Jean Monnet kürsüsünün başında bulunmuştur ve Avrupa Araştırmaları Merkezi'nin direktörlüğünü üstlenmiştir. Araştırma alanları arasında, AB-Türkiye ilişkileri, Amerika-Türkiye ilişkileri, Avrupa entegrasyonu, etnik çatışmalar ve mülteci hareketleri yer almaktadır. Master derecesini University of Kent’ten alan Prof. Kirişci, doktora derecesini Londra City Üniversitesi’nden (1986) almıştır. Yayınları arasında "Turkey and Its Neighbors: Foreign Relations in Transition" (R. Linden ile birlikte,  Lynne Reinner Yayınevi, 2011), "Land of Diverse Migrations: Challenges of Emigration and Immigration in Turkey" (A. İçduygu ile birlikte; Bilgi Üniversitesi Yayınevi, 2009), "Turkish Immigrants in the European Union: Determinants of Immigration and Integration" (R.Erzan ile birlikte; Routledge Yayınevi, 2007), "Turkey in World Politics: An Emerging Multi-Regional Power" (B. Rubin ile birlikte; Lynne Reinner Yayınevi, 2001) ve "The Kurdish Question and Turkey: An Example of a Trans-State Ethnic Conflict"(G. Winrow ile birlikte; Frank Cass Yayınevi, 1997) bulunan Kirişci, araştırma alanları dahilinde birçok makale kaleme almıştır.

[ii] Lisans ve yüksek lisans derecelerini Vienna University of Economics’ten alan Doç. Dr. Dilek Çınar, doktora derecesini University of Vienna’dan (1999) almıştır. Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Çınar, uluslararası göç, entegrasyon, Avrupa vatandaşlığı ve kimliği, ayrımcılık karşıtı politikalar ve AB genişlemesi alanlarında uzmandır. 2008 yılından bu yana Avrupa Çalışmaları master programı koordinatörü olarak görev yapan Çınar’ın uzmanlık alanlarına ilişkin İngilizce ve Almanca pek çok yayını ve sunumu bulunmaktadır. Yayınları arasında, “Redefining Boundaries in the EU: Citizenship Law and Naturalization Policy Reform in 15 Member States”, “The Acquisition of Nationality in Austria: Legal and Political Overview”, “Approaches to Migrants in an Irregular Situation” ve “La  législation  sur  la  nationalité  et  la  naturalisation  en  Autriche” yer almaktadır. 

[iii] Yard. Doç. Dr. Başak Kale, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Siyaset Bilmi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nden mezun olduktan sonra Londra Siyaset Bilmi ve Ekonomi Üniversitesi’nde (LSE) Avrupa Çalışmaları yüksek lisansını bitirdi. ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde 2005 yılında uluslararası mülteci rejimi üzerine olan doktora çalışmalarını tamamladıktan sonra Oxford Üniversitesi’nde ikinci doktorasını AB hukukunun Avrupalılaştırma sürecine olan etkileri üzerine 2009 yılında bitirdi. Aynı yıl ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışmaya başladı. Ayrıca, Avrupa Çalışmaları Merkezi’nde Göç Programı’nın koordinatörüdür. İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi’nin (İGAM) kurucu ve yönetim kurulu üyesidir. German Marshall Fund tarafından 2011 yılında Marshall Memorial Fellow olarak seçildi ve öncesinde Avrupa Bakanlığı’nda Avrupa’nın Geleceği Konvansiyonu’ndan sorumlu oldu. Hitotshubashi Üniversitesi, Japonya, UC Berkeley, ABD ve Boğaziçi Üniversitesi’nde ziyaretçi hoca olarak bulundu. Araştırma alanları; uluslararası göç politikaları, Avrupalılaşma ve Türkiye-AB ilişkileridir.

İV

 

Etkinlik Ayrıntıları

Etkinlik Tarihi / Event Date 28-06-2016, Salı, 14:00
Etkinlik Bitiş / Event end Date 28-06-2016, Salı, 17:00
Bu Etkinlik için katılım süresi dolmuştur.