Tech-Trend Toplantı Serisi No-1: DNA, Data, Değişim

TÜSİAD Dijital Ekonomi Yuvarlak Masası’nın 2015 yılı faaliyetleri çerçevesinde, “Tech-Trend Toplantı Serisi” başlatılmıştır. Toplantıların ilki “DNA, Data, Değişim” başlığıyla 4 Mayıs 2015 Pazartesi günü 16.00-17.30 saatleri arasında TÜSİAD Merkezi’nde yapılacaktır.

Son on senedir bilişim ve elektronik teknolojilerinde yaşanan baş döndürücü gelişmeler gündelik hayatımızı ve pek çok alışkanlığımızı değiştiriyor. Daha hızlı ve kapsamlı bilgisayarlar, elektronik işlemciler, optik okuyucular genetik biliminde de yeni bir dönemin başlamasına yol açtı. 2001 yılında bir insanın tüm genlerini haritalandırmayı amaçlayan İnsan Genom Projesi kapsamında ilk DNA atlası tamamlandığında bu işlem seneler sürmüş ve milyon dolarlara mal olmuştu. Bugün yeni nesil genetik platformlar, referans veri tabanları ve özel yazılımlar sayesinde yaklaşık 5000 USD ve 3 hafta içinde bireysel gen haritanıza sahip olmak mümkün.

Genomumuzda kim olduğumuz, nereden geldiğimiz, nasıl bir insan olacağımızla ilgili kodların yanı sıra zaaflarımız, yatkınlıklarımız hatta hangi hastalıklara yakalanacağımız ile ilgili bilgiler de var. Kişiye özgü sağlık yönetimi yani bireyselleştirilmiş tıp artık bilim kurgu değil bilimsel bir gerçek. Genom çağında Sağlık Bilimleri bir daha asla eskisi gibi olmayacak. Gerek tanı gerekse de ilaç kullanımı açısından herkese aynı çözüm ("one-size-fits-all") dönemi sona erdi. Bilim insanlarına hem hastanın, hem de hastalıkların biyolojisini anlamlandırma imkanı sağlayan genom teknolojileri aynı zamanda veri yönetimi, işletimi ve depolanması adına yeni bir "büyük veri/big data" meselemiz var anlamına geliyor. “Bulut Bilişim/Cloud computing” ve büyük veri teknolojilerini genomik veriler için kullanma becerisi, paralel veri işleme ve pentabyte düzeyinde veri analizi kabiliyeti, özelleştirilmiş algoritmalar, genetik veritabanları ve kişisel sağlık verilerinin dijitalizasyonu ile sağlıkta genom dönemi başlıyor.

Etkinlik Ayrıntıları

Etkinlik Tarihi / Event Date 04-05-2015, Pazartesi, 16:00
Etkinlik Bitiş / Event end Date 04-05-2015, Pazartesi, 17:30
Bu Etkinlik için katılım süresi dolmuştur.